Terug naar alle artikelen

Wat betekent de Britse variant (alfavariant) voor Nederland?

Virussen veranderen voortdurend, waardoor ze zich anders kunnen gedragen. Eind 2020 ontdekten Britse onderzoekers een variant van het coronavirus die veel besmettelijker is dan de andere varianten van het virus die we al kenden. De Britse variant heeft sindsdien een snelle opmars gemaakt en heeft sinds het voorjaar het oorspronkelijke virus nagenoeg verdrongen.

Toeristen in Nederland

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 2 februari 2021; het is met nieuwe kennis bijgewerkt op 20 mei 2021. Sinds juni 2021 wordt de Britse variant de alfavariant genoemd.

Kijk voor meer informatie over de actuele situatie van varianten van het coronavirus op de pagina 'Varianten' op het dashboard.

34 procent besmettelijker

Er zijn duizenden varianten van SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De meest besmettelijke variant zal uiteindelijk overheersen. Het reproductiegetal (R) van de Britse variant is naar schatting ongeveer 34 procent hoger dan het oorspronkelijke virus. Dat betekent dus dat deze variant zo’n 34 procent meer mensen besmet. Sinds het voorjaar zijn bijna alle besmettingen in Nederland met de Britse variant.

Meer patiënten, maar ook zieker?

Omdat de Britse variant besmettelijker is, hebben meer mensen het virus gekregen en zijn er meer mensen ziek geworden. Hierdoor komen er ook meer mensen in het ziekenhuis terecht. Het is niet zeker of de Britse variant mensen ook ernstiger ziek maakt dan het oorspronkelijke virus of dat mensen er vaker aan overlijden. Er wordt internationaal onderzoek naar gedaan. Het RIVM volgt dit soort onderzoeken goed.

Maatregelen en vaccinaties

Voor elke variant van het coronavirus geldt dat we het aantal besmettingen alleen omlaag krijgen als we ons aan maatregelen houden. Vaccinaties zorgen ervoor dat mensen niet ziek worden als ze het virus toch krijgen. De vaccins werken gelukkig ook tegen de Britse variant van het virus. Voor de maatregelen die nu gelden, kun je terecht op de pagina Maatregelen .
De voortgang van het vaccineren kun je lezen op de pagina Vaccinaties .

Onderwerpen