Terug naar alle artikelen

Wat betekent omikron voor Nederland?

Sinds het begin van de coronacrisis hebben we te maken gehad met meerdere varianten van het coronavirus. De omikronvariant komt sinds begin 2022 het vaakst voor in Nederland. Omikron zorgt voor minder druk op de zorg. Daardoor gelden er bijna geen maatregelen meer. Het kabinet blijft de ontwikkeling van het virus wel goed volgen.

Virussen veranderen voortdurend. Deze veranderingen zorgen er soms voor dat mensen sneller besmet raken, of dat meer mensen opgenomen worden in het ziekenhuis. Sinds het begin van de coronacrisis hebben we in Nederland al te maken gehad met meerdere varianten van het virus.
Eind 2021 werd in Zuid-Afrika de omikronvariant ontdekt. Op de website van het RIVM kun je meer lezen over de omikronvariant.

Boosterprik belangrijk
Om zo volledig mogelijk beschermd te zijn tegen ziekenhuis- of IC-opname door omikron, is het belangrijk dat mensen een boostervaccinatie krijgen. Een boostervaccinatie geeft het immuunsysteem een oppepper, zodat je weer maximaal beschermd bent. Voor sommige mensen is het ook mogelijk om een herhaalprik (2e booster) te halen om de bescherming weer op peil te brengen. Op Rijksoverheid.nl kun je meer over de herhaalprik. Op de pagina vaccinatie van het Dashboard kun je lezen hoeveel boosterprikken en herhaalprikken er zijn gezet.

Geen verschil bij testen
De testen die in de GGD teststraten gebruikt worden kunnen de omikronvariant net zo goed oppikken als de variant die hiervoor het vaakst voor kwam: de deltavariant. Ook bij zelftesten is er geen verschil tussen de deltavariant en de omikronvariant.

Monitoren
De omikronvariant is minder ziekmakend dan eerdere varianten. Ook zijn er al veel mensen gevaccineerd. Omikron leidt op dit moment daarom niet tot een te grote druk op de zorg. Daarom zijn er bijna geen maatregelen meer. Wel blijven de basisadviezen van belang, zoals het handen wassen en thuisblijven bij klachten. Het kabinet houdt de situatie goed in de gaten, als dat nodig is kijkt het kabinet welke maatregelen nodig zijn.

Onderwerpen