Terug naar alle artikelen

Wat zeggen de uitslagen van de GGD-teststraten?

Op de pagina ‘Positieve testen’ zie je ook de cijfers van de GGD-teststraten. Grofweg driekwart van alle uitslagen kwam van deze teststraten. De rest kwam van onder andere ziekenhuizen, verpleeghuizen en commerciële aanbieders van testen.

GGD testlocatie

Dit artikel geeft uitleg bij ‘Positieve testen ’ op het dashboard. Daar vindt u ook de actuele cijfers.

Bovenaan zie je twee cijfers: links het aantal testuitslagen per dag en rechts het percentage positief geteste personen. Onder iedere waarde geeft een pijltje aan of het cijfer is gedaald of juist is gestegen. Beide cijfers komen van de GGD-teststraten en zijn een gemiddelde over zeven dagen. De uitslagen van de afgelopen paar dagen zitten hier nog niet bij.

Gemiddeld aantal testen per dag, percentage positief geteste personen

Uitslagen op testdatum

In de grafiek ‘Percentage positieve testen over tijd’ kun je met je vinger (op telefoon of tablet) of met de cursor (op pc) op de grafiek klikken. In de grafiek zie je dan per dag hoeveel procent van de testen een positieve uitslag had. De grafiek laat het zien op de dag van de test zelf. Die datum is voor beleidsmakers belangrijker dan de datum waarop een uitslag is gemeld. De testdatum ligt namelijk dichter bij het moment waarop iemand besmet is geraakt. Beleidsmakers kunnen zo beter zien wat het effect is van een bepaalde maatregel op het aantal besmettingen.

Percentage positieve testen over tijd

Aantal testen over tijd

Op de pagina zie je ook het aantal GGD-testen door de tijd heen, in twee lijnen. De lichtblauwe lijn laat het aantal testen met een positieve uitslag zien. De donkerblauwe lijn toont het totaal aantal testen waarvan de uitslag bekend is. In het plaatje hieronder zie je op 21 december 9.783 positieve testen. Het totaal aantal bekende testuitslagen op die dag is 76.865; dat is 12,7 procent positief.

Grafiek met lijn en informatie

Je ziet in de grafiek duidelijk pieken en dalen. Die dalen vallen samen met de weekends.

Onderwerpen