Besmettingen
- Varianten van het coronavirus

Varianten van het coronavirus

Als een virus meer mensen besmet, kan het steeds een heel klein beetje veranderen. Soms zorgt een verandering ervoor dat een virus zich iets anders gedraagt. Zo ontstaat er een variant van het virus. Het kan zijn dat een variant van het coronavirus besmettelijker is, mensen zieker maakt of dat vaccins minder effectief zijn. Het is daarom belangrijk de varianten in Nederland goed in de gaten te houden.

Laatste waardes verkregen op dinsdag 27 juli. Wordt wekelijks bijgewerkt.

Bron: RIVM

Varianten van het coronavirus

Deze tabel toont het percentage per variant van het coronavirus die in Nederland is gevonden. In de eerste kolom staat de naam van de variant en in de tweede kolom staat in welk land de variant voor het eerst is gevonden. In de derde kolom staat hoe groot het aandeel van een variant is. De laatste kolom laat zien of het percentage van een bepaalde variant stijgt, daalt of gelijk blijft in vergelijking met de vorige meting.

De informatie in de tabel gaat over de periode van 5 tot en met 11 juli. De gegevens van de laatste weken zijn nog niet compleet. De tabel wordt wekelijks bijgewerkt. Lees hierover meer in de Cijferverantwoording.

VariantPercentage
Delta
85,5%
Alfa
13,7%
Gamma
0,1%
Kappa
0,0%
Èta
0,0%
Bèta
0,0%
Overige varianten
0,7%

Waarde van maandag 5 juli - zondag 11 juli verkregen op dinsdag 27 juli · Bron: RIVM

Varianten van het coronavirus door de tijd heen

Deze grafiek laat zien hoe vaak een variant in Nederland is gevonden. We tonen alleen de varianten die het ECDC, ‘het Europese RIVM’, en de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) als zorgelijk zien. Zij noemen dit zorgelijke varianten, vanwege de mogelijke risicovolle veranderingen van het virus. De laatste week is voor een groot deel niet compleet, omdat de monsters van positieve testuitslagen nog in een laboratorium onderzocht worden.

Selecteer één of meerdere varianten om deze te bekijken

Percentage gevonden variant
Deze grafiek laat zien hoe vaak een variant in Nederland is gevonden. We tonen alleen de varianten die het ECDC, ‘het Europese RIVM’, en de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) als zorgelijk zien. Zij noemen dit zorgelijke varianten, vanwege de mogelijke risicovolle veranderingen van het virus. De laatste week is voor een groot deel niet compleet, omdat de monsters van positieve testuitslagen nog in een laboratorium onderzocht worden. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
30 nov. 202011 jul. 20210%20%40%60%80%100%
  • De laatste week is niet compleet, omdat monsters nog onderzocht worden.

Bron: RIVM