Gedrag

Coronaregels volgen en steunen

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal te controleren, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Alleen als we allemaal de basisregels volgen, kunnen we corona onder controle krijgen. Lees meer over de informatie op deze pagina in de ‘Cijferverantwoording’.

Enquête is afgenomen tussen dinsdag 20 april en maandag 26 april. Wordt 3-wekelijks bijgewerkt.

Bron: RIVM

Download data: RIVM

Onderzoek onder de Nederlandse bevolking

Elke drie weken wordt een enquête gehouden onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. Deelnemers aan deze enquête beantwoorden allemaal dezelfde vragen over de gedragsregels die de overheid opstelt vanwege corona. In hoeverre volgen en steunen ze de regels? Aan elke enquête doet een andere groep mensen mee. Dit onderzoek wordt gecoördineerd en gepubliceerd door het RIVM. De praktische uitvoering wordt verzorgd door Kantar Public.

Aantal respondenten

206

Aantal mensen dat heeft deelgenomen aan het onderzoek.

Waarde van dinsdag 20 april - maandag 26 april · Bron: RIVM

Gedragsregels

PercentageGedragsregelsVerschil met vorige meting*
87%
Avondklokgelijk
83%
Draag een mondkapje in publieke binnenruimtesgelijk
76%
Werk volledig thuis als dat kangelijk
73%
Vermijd drukke plekkengelijk
70%
Ontvang het maximaal aantal personen thuisgelijk
61%
Houd 1,5 meter afstandgelijk
61%
Hoest en nies in je ellebooggelijk
37%
Was vaak je handengelijk

Deze tabel toont het percentage van de deelnemers aan het onderzoek dat aangeeft de gedragsregels te volgen in het dagelijks leven.

* De rechterkolom geeft aan of met minstens 95% zekerheid gezegd kan worden dat er een statistisch verantwoord verschil is vergeleken met de vorige meting.

Gedragsregels door de tijd heen

Deze grafiek toont veranderingen in de loop van de tijd van het percentage van de respondenten dat aangeeft de gedragsregel te volgen in het dagelijks leven.

29 sep. 202026 apr. 20210%25%50%75%100%

Meer onderzoeksresultaten

Bekijk voor meer gedetailleerde resultaten het volledige onderzoek op de website van het RIVM. Het RIVM gebruikt de woorden 'naleving en draagvlak voor de gedragsregels'; op ons dashboard gebruiken wij de woorden 'coronaregels volgen en steunen'.

Disclaimer