Terug naar alle artikelen

Houden we ons aan de avondklok?

Dit artikel gaat over de avondklok, die van 23 januari 2021 tot en met 28 april gold, en het thuis ontvangen van een bezoeker. Door middel van een enquête hielden we op het dashboard bij of mensen zich aan deze maatregelen hielden.

Iemand laat 's avonds zijn hond uit

Nederland zit al sinds 14 december in een lockdown en sinds 23 januari geldt ook een avondklok. Daarnaast mag je thuis nog maar één bezoeker ontvangen in plaats van twee. Maar houden mensen zich ook aan deze extra maatregelen?

De strengere maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt. De Britse variant (alfavariant) zorgt momenteel voor 30 tot 50% meer besmettingen dan het oorspronkelijke virus. Het RIVM laat iedere drie weken onderzoeken of mensen zich aan de maatregelen houden. Daarnaast wordt ook onderzocht of mensen de regels steunen; dit noemen we draagvlak. Hieronder staan de belangrijkste resultaten van het laatste onderzoek.

Avondklok

De avondklok is een zware maatregel. Van de ondervraagde mensen steunt 75% de avondklok, 14% is tegen en 11% is neutraal. 94% van de mensen zegt zich te houden aan deze maatregel.

Aantal bezoekers thuis

Vóór 20 januari mocht je thuis maximaal twee bezoekers per dag ontvangen. 71% stond achter deze maatregel. Nu je nog maar één persoon per dag mag ontvangen, steunt 52% deze maatregel. Het percentage mensen dat zich aan deze regel houdt, daalde iets minder hard: van 91% naar 80%.

Aantal bezoeken

Het aantal bezoeken dat mensen per week ontvangen, daalde van gemiddeld 1,17 naar 1,13 bezoeken per week. Dat is een daling van 3,5%.

Werken de maatregelen?

Het is lastig om voor één losse maatregel precies te bepalen hoe groot het effect is. Om een besmettelijke ziekte onder controle te houden, is altijd een pakket maatregelen nodig. Uit eerdere gedragsonderzoeken weten we wel dat mensen zich minder goed aan regels houden als ze strenger worden. Aan de ene kant doen mensen hun best om zich te houden aan strengere regels. Aan de andere kant wordt het wel steeds moeilijker om dat vol te houden.

Onderwerpen
Disclaimer