Ziekenhuizen
- Intensive care-opnames

Intensive care-opnames

Groei van het aantal COVID-19-patiënten op de IC kan ervoor zorgen dat ziekenhuizen het te druk krijgen. Daarom houden we hier bij hoeveel patiënten met COVID-19 worden opgenomen op de IC en hoeveel IC-bedden bezet zijn door patiënten met COVID-19. Om dubbel tellen te voorkomen wordt alleen de eerste IC-opname van een patiënt meegeteld.

Laatste waardes verkregen op donderdag 12 mei. Wordt op werkdagen bijgewerkt.

Bron: NICE via RIVM & LCPS

Gemiddeld aantal intensive care-opnames per dag

3

Dit is het gemiddelde aantal mensen dat per dag met COVID-19 is opgenomen op een intensive care-afdeling van een ziekenhuis. Dit is een gemiddelde van de periode tussen 3 mei en 9 mei. Het getal is afgerond. De meest recente dagen tellen niet mee in het gemiddelde, omdat de cijfers over deze dagen nog niet compleet zijn.

De besmettingscijfers dalen al enige tijd. Het bijhouden van de bezetting van ziekenhuis- en IC-bedden op werkdagen geeft op dit moment dan ook voldoende informatie. Daarom verversen we vanaf 14 april deze cijfers op het dashboard alleen nog op werkdagen.

Waarde van dinsdag 3 mei - maandag 9 mei · Bron: NICE via RIVM

IC-bedden bezet door patiënten met COVID-19

40 IC-bedden worden bezet door patiënten met COVID-19. Gereserveerde bedden: 200.
2 minder dan de vorige waarde

Dit getal laat zien hoeveel IC-bedden bezet worden door patiënten met COVID-19. Dit is 5,6% van alle bezette IC-bedden. Dit zegt niet iets over de maximale IC-capaciteit. Als er veel COVID-19 patiënten op de IC liggen, is er minder ruimte voor andere patiënten.

Waarde van vrijdag 13 mei · Bron: LCPS

Intensive care-opnames door de tijd heen

In deze grafiek staan de IC-opnames vermeld op de dag dat mensen ook echt zijn opgenomen, in plaats van op de dag dat ze gemeld zijn. Zo kunnen we namelijk de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland goed zien. Let op: omdat het aanmelden van IC-opnames vaak een paar dagen later gebeurt, zijn de meest recente dagen nooit compleet en kan het lijken alsof het aantal IC-opnames afneemt terwijl dit niet zo is. De lijn van het gemiddelde over de laatste zeven dagen ontbreekt daarom in het laatste deel van de grafiek. Omdat de laatste dagen niet compleet zijn, geeft de lijn daar geen goed beeld van de werkelijkheid.

Op de kaart wordt "Toon alles" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen 7 dagen" getoond
Op de kaart wordt "Laatste 30 dagen" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen 3 maanden" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen half jaar" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen jaar" getoond
In deze grafiek staan de IC-opnames vermeld op de dag dat mensen ook echt zijn opgenomen, in plaats van op de dag dat ze gemeld zijn. Zo kunnen we namelijk de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland goed zien. Let op: omdat het aanmelden van IC-opnames vaak een paar dagen later gebeurt, zijn de meest recente dagen nooit compleet en kan het lijken alsof het aantal IC-opnames afneemt terwijl dit niet zo is. De lijn van het gemiddelde over de laatste zeven dagen ontbreekt daarom in het laatste deel van de grafiek. Omdat de laatste dagen niet compleet zijn, geeft de lijn daar geen goed beeld van de werkelijkheid. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
0
 • Gemiddeld aantal van 7 dagen
 • Intensive care-opnames
 • De laatste dagen zijn niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen

Bron: NICE via RIVM

Bezetting IC-bedden door de tijd heen

Deze grafiek laat het aantal IC-bedden zien dat door de tijd heen is bezet door patiënten met COVID-19. Het gaat om de dag van opname en alle dagen waarop coronapatiënten in het ziekenhuis lagen. De bezettingscijfers worden geleverd door LCPS (Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding) en bijgewerkt op werkdagen. Daarom zijn in de grafiek open gedeelten zichtbaar. Deze tonen de dagen waarop het LCPS geen data levert.

Op de kaart wordt "Toon alles" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen 7 dagen" getoond
Op de kaart wordt "Laatste 30 dagen" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen 3 maanden" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen half jaar" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen jaar" getoond
Deze grafiek laat het aantal IC-bedden zien dat door de tijd heen is bezet door patiënten met COVID-19. Het gaat om de dag van opname en alle dagen waarop coronapatiënten in het ziekenhuis lagen. De bezettingscijfers worden geleverd door LCPS (Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding) en bijgewerkt op werkdagen. Daarom zijn in de grafiek open gedeelten zichtbaar. Deze tonen de dagen waarop het LCPS geen data levert. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.

Bron: LCPS

IC-opnames per leeftijdsgroep door de tijd heen

Deze grafiek laat zien hoeveel mensen met het coronavirus in een bepaalde leeftijdsgroep op de intensive care zijn opgenomen, per 1.000.000 personen van die leeftijdsgroep. De grafiek toont de weektotalen van de opnames die in die week hebben plaatsgevonden.

Op de kaart wordt "Toon alles" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen 7 dagen" getoond
Op de kaart wordt "Laatste 30 dagen" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen 3 maanden" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen half jaar" getoond
Op de kaart wordt "Afgelopen jaar" getoond
Selecteer één of meerdere leeftijdsgroepen om deze te bekijken
Deze grafiek laat zien hoeveel mensen met het coronavirus in een bepaalde leeftijdsgroep op de intensive care zijn opgenomen, per 1.000.000 personen van die leeftijdsgroep. De grafiek toont de weektotalen van de opnames die in die week hebben plaatsgevonden. Gebruik het toetsenbord om door de tijd in de grafiek te navigeren. Pijltjestoetsen links en rechts gaan achteruit en vooruit in de tijd. Met het minderdanteken < en meerdanteken > kun je terug of verder gaan. Met page-up en page-down maak je grotere stappen. Met de Home-toets en End-toets ga je naar het begin en einde van de tijdbalk.
 • 0-19
 • 20-29
 • 30-39
 • 40-49
 • 50-59
 • 60-69
 • 70-79
 • 80-89
 • 90+
 • Alle leeftijden
 • De laatste dagen zijn niet compleet, omdat meldingen vertraagd binnenkomen

Bron: NICE via RIVM

Disclaimer